10 enkla steg att köpa bostad i Spanien

Hej,

Här kommer några rader om vad vi kan hjälpa dig med som letar fastighet på Costa del Sol och framför allt i Estepona! Kusten är lång och omfattar massor av olika områden med mängder av objekt som är till salu. Men hur ska du kunna hitta rätt? Det är inte så enkelt att sitta framför en dataskärm och gå igenom portaler och hemsidor och försöka förstå vad som är vad. Bilder är en god hjälp men det behövs betydligt mer!

 

Börja med att välja en kunnig mäklare som kan hjälpa dig genom hela köpprocessen!

I Sverige arbetar mäklare på ett annat sätt än i Spanien genom att man har exklusivitet på fastigheten och företräder således både säljare och köpare. Medan här på solkusten har säljaren en mäklare och den som ska investera anlitar en köpmäklare som tillvaratar dennes intressen. De flesta mäklarföretagen på kusten är anslutna till en databas där säljmäklarna visar de objekt de har till försäljning. Det innebär att vi köpmäklare har tillgång till hela marknaden för våra kunders räkning och begränsar oss inte till endast våra egna objekt.

Så vad är fördelarna för dig som köpare att ha en egen mäklare? Flera saker! Först och främst kommer vi åt hela utbudet på marknaden, vi överblickar alla kanaler. Men det är vår lokalkännedom som är den avgörande skillnaden varför du ska välja oss! Vi har specialiserat oss på Esteponaområdet, nördat ner oss ordentligt i detaljer för att bli bäst på denna marknad! Ett objekt kan se bra ut på bild, men vad som finns runt omkring redovisas inte eller vad som ligger i stadsplanen. Vi kan marknaden här, prisnivåer och områden och vet vad som är bra att investera i. Och vilka man ska undvika. Vi bor här själva och älskar staden, naturen, klimatet och människorna – Estepona är helt enkelt lite bättre, mer genuint och mer spanskt!

Att snabbt förstå dina önskemål gör vi bl a genom flera samtal innan du kommer ner, vi gör också en behovsanalys och skickar sedan förslag som motsvarar dina förväntningar. När du sedan är på plats så har vi redan ”sorterat bort” ointressanta objekt. Det är vanligt att man vill se flera olika objekt för att skapa sig en egen bild och kan jämföra. Med en och samma mäklare genom hela processen blir grunden gemensam, vi har ju sett samma objekt och kan diskutera för- och nackdelar. Går man med flera mäklare har de ingen aning om vad du sett och man tappar dyrbar tid!

 

Vi erbjuder trygghet från start till mål och vi har ett bra team knutna till oss.

Vi hjälper dig att orientera dig på marknaden genom att finna bästa fastigheten för dig. Och det är en tjänst som är kostnadsfri. I Spanien är det säljaren som betalar vårt arvode. Vi samarbetar med de duktiga och kunniga internationella och svenska mäklarna på kusten. Och vi har ett samarbete med både advokat, notarie, besiktningsman och svenskt byggföretag som kan hjälpa dig. En mäklare – från start till mål – mindre stress och mer service för dig!

Läs mer om alla våra tjänster och framför allt våra fina fastigheter vi har att erbjuda här på vår hemsida.

 

Vi ser fram mot att hjälpa dig att hitta din drömbostad här!

 

KÖPPROCESSEN. 10 ENKLA STEG

1

Budget och finansiering

Se över din budget och finansieringen så att du vet vilka förutsättningar som gäller innan du börjar ditt sökande.

2

Hitta ditt område

Det kan du göra genom att läsa och googla, prata med vänner eller ännu bättre – åk ner till kusten och ta dig runt och kika på olika områden, vad känns bäst utifrån dina önskemål? Eller ännu bättre – ring oss – vi kan hela kusten och kan guida dig rätt!

3

Sök efter bostad

Hitta bostäderna i dina favoritområden som du vill ta en närmare titt på. Hitta dem enkelt via våra sökfunktioner!

4

Kontakta mäklaren

Varje bostad har en ansvariga mäklare kopplad till sig. Det är den mäklaren som har ett avtal med säljaren för bostaden, det är också den mäklaren som besökt bostaden och har mest kunskap om den.

5

Planera in en resa

Planera ditt besök och be din mäklare boka in visningar för de objekt du vill se och uppleva!

6

Välj jurist och skriv på fullmakt

Vi arbetar med en advokatfirma som har lång erfarenhet av köp och försäljningar med svenska kunder. De kommer att hjälpa dig med nödvändig formalia och se till att allt som har med det juridiska löper friktionsfritt. Som att ansöka om utländskt personnummer, att öppna ett spanskt bankkonto eller överföra olika kontrakt för vatten och el, etc. En fullmakt är viktig för att juristen ska kunna utföra sitt arbete, och underlättar för dig att du inte alltid behöver närvara när dokument ska hanteras. Fullmakten skrivs under hos en Notarie Publicus. Vår advokat har denna funktion i samma lokaler vilket gör processen oerhört smidig.

7

Välj bostad och lägg ett bud

Så du har hittat en bostad du gillar? Perfekt! Då är det dags att lägga ett bud! Det kan vara svårt att veta exakt vad slutpriset kommer att bli på bostaden du vill köpa. Det enda sättet att få reda på det är att lägga ett bud som du känner dig trygg med och vänta på återkoppling. Din mäklare kommer att jobba för att hitta en summa som både köpare och säljare kommer överens om. Viktigt att komma ihåg är att om ni inte kommer överens om pris så kan du alltid dra dig ur förhandlingen. Men självklart ska du undvika att lägga bud som du inte tänkt stå för. Vänta dig inte att priset ska vara mycket lägre än utgångspriset. Priset är satt av en professionell mäklare och är en god indikation på möjligt säljpris.

8

Skriv på reservationsavstal och betala reservationsavgift

Reservationsavtal kan skrivas när du och säljaren kommit överens om ett pris. I samband med att du reserverar bostaden betalar du i så fall en reservationsavgift om ca €6000 (kan i vissa fall vara lite lägre eller högre beroende på objektet) för att säljaren ska ta bort objektet från marknaden. Sedan hjälper din jurist dig att kontrollera att allt ser rätt ut med bostaden. Skulle juristen hitta något som inte ser rätt ut, så har du då möjlighet att dra dig ur affären och få din reservationsavgift tillbaka. Om allt ser bra ut går affären sedan vidare till köpeavtalet. Känner du dig säker på din sak och vill försäkra dig om att ingen annan köper bostaden framför näsan på dig, så kan man välja bort reservationsavgiften skriva köpeavtal direkt.

9

Skriv på köpeavtal

Köpeavtalet är det bindande avtalet som reglerar affären, och som innefattar att handpenning om 10% ska betalas av köparen för att träda i kraft. Din jurist kommer att hjälpa dig med att förklara vad avtalen innebär, och att förhandla villkoren för affären.

10

Slutför köpet

För att genomföra köpet av din nya bostad betalar du in resterande belopp inklusive avgifter och skatter till din jurist som för pengarna vidare till säljaren. När pengarna är hos juristen skrivs köpebrev och lagfart under hos en Notarie Publicus, vilket är det slutliga dokumenten som behövs för att du ska kunna registreras som den nya ägaren hos myndigheterna. Din jurist hjälper dig sedan med att registrera dig som ny ägare och att ordna avtalen för bastjänster som el, vatten och sophämtning.

Compare listings

Compare
Sök
Price Range From To
MENY